Indlæring

INDLÆRING & INDKALD
af: Dorthe Holm

Hvem vil ikke gerne have en hund der kommer hver gang man kalder?
Det er sandsynligvis et af de største ønsker for de fleste hunde ejere og grundlaget for et godt samarbejde, ligesom det er en del af rigtig mange øvelser på en træningsplads.

Små hvalpe er som regel lette at træne. De ønsker ikke at blive væk fra deres familie og har derfor et naturligt behov for at holde øje med os.
Dette kan udnyttes som en del af træningen når man er ude at gå tur på sikre steder (områder hvor der ikke er trafik eller andet som er til fare for hvalpen). Hvis hvalpen er optaget af at snuse, kan du prøve at gemme dig, og lade den finde dig, uden du kalder på den. Beløn den rigeligt, enten med godbidder eller legetøj.

Man kæmper på en måde mod naturens kræfter, jo ældre en hvalp bliver. Den udvikler sin egen selvstændighed og det er både racen, individet og miljøet der bestemmer hvordan den udvikling går.
Når køns modningen begynder tager det for alvor til hos de fleste hunde.

Hvad er succes?
Hunde har en, for os, usynlig verden, og det er den verden vi ofte kommer til at kæmpe mod når vi træner indkald. Det faktum skal vi hundeejere være meget bevidste om når vi træner.
Hundens verden består blandt andet af store mængder duft information og signaler fra hunde og andre dyr. Disse markeringer bærer en stor del af skylden for at vore hunde af og til pludselig bliver meget fraværende.
En hund har succes i sin egen verden hvis den kan opnå at beskæftige sig med det den allerhelst vil her og nu.
Det betyder jo desværre at vi må konkurrere mod usynlige emner. Vi bliver måske irriterede og har mest lyst til at kyle våde aviser efter den hund der bare står og snuser ned i jorden 4½ meter fra os og tilsyneladende ikke aner vi er ved at koge over. Resultatet er ofte meget dårligt både for hund og ejer, da mange uforvarende kommer til at straffe hunden når den så endelig hører efter. Mange gange står ejeren og råber højere og flere gange i træk.
Det resultat man får ud af den præstation er blot at hunden vænner sig til at ejeren kalder rigtig mange gange før det bliver ”seriøst” og så har man uddannet hunden til både at vægre sig ved at komme tilbage, og som har lært at det er OK først at komme når ejer har kaldt 10 gange!
Beslut dig for hvor mange gange du har tænkt dig at kalde, og forsøg så at nøjes med én gang.

Begynder indkald at mislykkes, så må man starte mere eller mindre forfra, og tænke over om man gør noget der fremmer hundens ulyst til at samarbejde.

Er man vred eller ligeglad når den kommer tilbage?
Hvad udstråler du?
Hvad er hundens belønning? Er du mere værd end de andre hunde, de spændende dufte, eller værre endnu tæven i løbetid?
Lad ikke hunden få yderligere succes med at stikke af, brug måske en lang line igen i en periode, og styrk dens samarbejdslyst ved at gøre noget ekstra godt for den når den arbejder som du ønsker.

Al indlæring sker ved at der dannes en kobling i hjernen (synapse), en bro mellem 2 hjerneceller, og kriteriet for succes ligger gemt her; Jo flere gange det lykkes korrekt, jo bedre husker hunden øvelsen. Øvelsen kommer så at sige til at ligge på rygraden. Dette betyder også at jo flere gange hunden får succes med at stikke af, så er det desværre den uønskede adfærd der kommer til at ligge på rygraden.

Hvad gør man så?
Der findes flere forskellige metoder til at træne indkald. Er der et problem med indkald så er det bare med at træne det så meget som muligt og få en snak med sin træner om det.

Nogle hunde er meget samarbejdsvillige og har sjældent problemer med indkald, mens andre igen er meget sværere at træne, da de måske er mere udadrettede og interesserede i alt andet end deres ejer. Derfor er det vigtigt, som hunde ejer, at finde frem til hvad præcis din hund betragter som den bedste belønning. Det er dig der kender din hund bedst.

Hvad stiller man op med en hund der ignorer en?
Igen er det vigtigt at arbejde på at styrke forholdet så meget som muligt og helst i mange små etaper derhjemme.
Hvis hunden først har fået ”glasøjne og ørepropper i” altså er fastfrosset på noget andet end dig, så nytter det som regel ikke at råbe og skrige. Så er det bedre at afbryde øvelsen, hente sin hund uden et ord, og starte øvelsen forfra.
Det er ofte noget der volder os mennesker besvær, at gemme vores vredeog irritation, men gør et forsøg.

Som sagt er det meget individuelt hvordan der skal trænes. Det der virker for en hund, virker måske slet ikke for en anden. Øv dig i at finde den metode der virker.

Nogle hunde kan stoppe op og se ud som om de lige overvejer at skifte retning på vej hjem i et indkald. Giv lige hunden 1 sekund før du kalder igen, ellers kan dette også blive en tradition den tager til sig.

Øvelse gør mester! God fornøjelse.

Nyheder

Sponsorer